Onlangs heeft de Rechtbank Oost-Brabant een uitspraak gedaan in een opmerkelijke zaak. Naar het oordeel van de rechtbank is een bedrijf uit Tilburg verantwoordelijk voor het ernstige letsel dat een 15-jarige stagiair opliep tijdens zijn werkzaamheden. Aan het bedrijf wordt een geldboete opgelegd van € 40.000, waarvan € 20.000 voorwaardelijk. Kan het bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor de schade of het letsel dat de stagiair opliep tijdens het uitvoeren van zijn stagewerkzaamheden?
Een 15-jarige jongen liep in maart 2016 stage bij een bedrijf in Tilburg en kreeg de opdracht om met een elektrische pallettruck te werken in het magazijn. Op enig moment raakte de jongen met zijn voet bekneld tussen de pallettruck en een muur van de loods. Als gevolg daarvan liep de jongen ernstig lichamelijk letsel op, waar een deel van blijvende aard is. Zijn middenvoetsbeentjes waren verbrijzeld en twee tenen moesten geamputeerd worden.
Het bedrijf mocht naar het oordeel van de rechtbank het niet toestaan dat de stagiair werkzaamheden met een pallettruck uitvoerde, omdat hij daartoe niet bevoegd en niet gecertificeerd was. Daarnaast verzuimde de werkgever om permanent toezicht uit te oefenen op de jongen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Het bedrijf overtrad daarmee de Arbeidsomstandighedenwet en is daarvoor strafbaar. Kan de stagiair het bedrijf – daargelaten de strafbaarstelling van het bedrijf – met succes aansprakelijk stellen voor zijn schade en letsel?
Artikel 7:658 BW van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) bevat de zorgplicht van de werkgever voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemer. De werkgever is verplicht maatregelen te nemen die nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Schendt de werkgever zijn zorgplicht, dan is hij jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die deze in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt. Onder de zorgplicht wordt mede verstaan de verplichtingen die de werkgever heeft krachtens de Arbeidsomstandighedenwet en andere publiekrechtelijke regelingen ter zake van arbeidsomstandigheden. Is een dergelijke norm geschonden dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk voor de letselschade die de werknemer lijdt, doordat zich een ongeval voordoet dat de geschonden norm uit een van deze regelingen tracht te voorkomen.
Op grond van het vierde lid van bovengenoemd artikel kan de werkgever ook aansprakelijk worden gesteld overeenkomstig artikel 7:658 BW door personeel zonder arbeidsovereenkomst. Degene die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is aansprakelijk voor de schade die deze persoon lijdt tijdens deze werkzaamheden. In de literatuur is algemeen aangenomen dat dit artikellid ook geldt voor stage-overeenkomsten.
Een stagiair, die gewoonlijk een stage-overeenkomst sluit met een bedrijf, kan zich dus beroepen op de zorgplicht van de werkgever uit artikel 7:658 BW. De 15-jarige stagiair uit bovengenoemde zaak kan aldus het bedrijf uit Tilburg aansprakelijk stellen voor de schade die hij heeft geleden tijdens zijn stagewerkzaamheden. Gelet op het feit dat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden, is het aannemelijk dat het bedrijf zijn zorgplicht heeft geschonden en aansprakelijk is.
Heeft u vragen over werkgeversaansprakelijkheid of andere aansprakelijkheidskwesties? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten: Daphne Hendriks.