Een werkgever kan een werknemer natuurlijk niet zomaar ontslaan. Het dienstverband kan alleen worden ontbonden door de rechter, door opzegging of met wederzijds goedvinden. In een recente uitspraak van de Hoge Raad is echter besloten dat deze rechtsbescherming niet aan de orde is wanneer een werknemer bedrog pleegt.
De directeur van een zorginstelling heeft in zijn CV en tijdens zijn sollicitatie aangegeven de EMDR-opleiding te hebben gevolgd, inclusief de opleiding tot Supervisor EMDR. Toen de zorginstelling door de EMDR op de hoogte werd gebracht dat de directeur niet bekend was bij de vereniging en hier ook nooit een opleiding heeft gevolgd, is ontslag op staande voet gevolgd.
Voorheen kon een werkgever de werknemer enkel ontslaan wanneer de arbeidsovereenkomst onbeduidend zou zijn door een leugen tijdens het sollicitatieproces, zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij een chauffeur zonder rijbewijs. De Hoge Raad heeft hieromtrent aangegeven dat uit de wettelijke bepaling omtrent bedrog, niet de eis volgt dat de arbeidsovereenkomst geheel nutteloos is gebleken. Dit is dus geen eis om een geslaagd beroep te kunnen doen op de vernietiging van een arbeidsovereenkomst wegens bedrog. Ook een directeur kan worden ontslagen die niet direct afhankelijk is van zijn diploma’s om zijn taak uit te oefenen.
Nu de directeur was aangenomen op basis van leugens en onwaarheden, heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het salaris kan worden teruggevorderd over de gehele periode dat de directeur werkzaam was bij de zorginstelling. Het Gerechtshof dient nu een oordeel te vellen over de hoogte van het terug te betalen salaris. Hierbij wordt onder andere gekeken of de uitoefening van de arbeidsovereenkomst voordeel heeft opgeleverd voor de werkgever.
Kijkend naar de eerste zin van de ontslagbrief, schat ik de kansen van de (ex)directeur klein om niet het volledige salaris terug te hoeven te betalen: “De afgelopen tijd is ons gebleken dat de kwaliteit van het door u geleverde werk absoluut niet te verenigen is met de aard en de inhoud van uw functie.” Het ziet er niet naar uit dat de leugens omtrent de diploma’s enkel reden voor het ontslag waren. Hier wacht voor de werknemer dan ook een flinke klus om aan te tonen dat de arbeidsovereenkomst wel degelijk voordeel heeft opgeleverd voor de zorginstelling.
Lees hier de uitspraak van de Hoge Raad.
Indien u vragen heeft over deze uitspraak of over ontslag (op staande voet), neem dan contact op met Yvonne van Mierlo, advocaat bij Gimbrère Advocaten.