Tijdens een afscheidsborrel heeft een werknemer overmatig alcohol gebruikt en zich schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie jegens twee vrouwelijke collega’s. Dit grensoverschrijdend gedrag is afgedaan met een berisping. Vervolgens plaatst de werknemer op zijn privéfacebook een blog bij een historische fotokus. Dit valt bij vele medewerkers verkeerd. Leveren deze gebeurtenissen tezamen een grond op voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen?
Op een afscheidsborrel van een medewerker van Omroep Zeeland heeft een werknemer twee medewerksters van Omroep Zeeland ongewenst betast. Het incident zou worden afgedaan met een schriftelijke berisping, mits voldaan werd aan de door Omroep Zeeland opgestelde voorwaarden. Vervolgens enkele maanden later plaatst de werknemer op zijn privé-facebookpagina een blog over de beroemde foto gemaakt tijdens V-J Day (Victory over Japan Day). Op de foto is een matroos te zien die hartstochtelijk een zuster zoent. De werknemer beschrijft in zijn blog gedetailleerd over het moment en de omstandigheden voorafgaand aan de kus, zoals dat de matroos in dronken toestand verkeerde en op jacht was naar vrouwen. Naar aanleiding van de blog, wordt de werknemer op non-actief gesteld. De zaak is vervolgens voor de rechter gekomen.
Omroep Zeeland heeft primair verzocht ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer, te weten grensoverschrijdend gedrag, bestaande niet alleen uit seksuele intimidatie tijdens de afscheidsborrel, maar ook uit het enige maanden nadien plaatsen van een blog over een gebeurtenis die in het huidige #MeToo-tijdperk volgens Omroep Zeeland door velen wordt aangemerkt als een publieke aanranding.
Het betoog van Omroep Zeeland treft geen doel. In zijn uitspraak van 5 juni 2019 benadrukt de rechtbank dat de werknemer in beginsel het recht heeft zelf te bepalen wat hij op zijn privé-facebookpagina schrijft. Dat medewerkers van Omroep Zeeland de inhoud van de blog niet waarderen vanuit de historische context van de foto maar de blog plaatsen in het kader van de hedendaagse #Metoo-emoties en de gebeurtenissen tijdens de afscheidsborrel en dientengevolge aanstoot namen aan de blog, maakt dat niet anders. De kantonrechter volgt de werknemer in zijn betoog dat de blog dient te worden beschouwd in het historisch perspectief van het moment waarop de foto is genomen: de euforie van de Amerikaanse strijdmacht en bevolking onmiddellijk na de capitulatie van Japan in 1945. De kantonrechter volgt Omroep Zeeland niet waar zij stellen dat de werknemer, gelet op de gevolgen van zijn eerdere ongewenste gedragingen, wist of had moeten begrijpen dat zijn blog bij de twee vrouwelijke collega’s fout zou vallen en emotionele schade zou opleveren. Bovendien lopen de feiten van de blog en de gebeurtenis zodanig uiteen dat niet voor de werknemer was te voorzien dat sommigen een verband zouden leggen tussen enerzijds de blog en anderzijds zijn laakbare handelingen op de afscheidsborrel.
Uiteindelijk ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Het merendeel van de medewerkers van Omroep Zeeland had geen enkel vertrouwen meer in de persoon en in diens functioneren. De kantonrechter achtte een herplaatsing bij Omroep Zeeland dan ook niet mogelijk. Kortom, een afscheidsborrel met een vervelende nasmaak …
Wilt u meer weten over deze zaak? Klik dan hier.
Dit bericht is geschreven door Amelia Raas, juridisch medewerker bij Gimbrère Advocaten.