Procederen in hoger beroep
Wie in eerste aanleg ongelijk heeft gekregen en in hoger beroep wil komen, doet er goed aan de procedure in eerste aanleg nog eens na te lopen en zich af te vragen wat anders had gekund c.q. gemoeten. Verder zijn relevant de gronden c.q. de motivering op basis waarvan men ongelijk heeft gekregen. Zijn die aan te tasten?
Inhoud cursus
Wie in eerste aanleg ongelijk heeft gekregen en in hoger beroep wil komen, doet er goed aan de procedure in eerste aanleg nog eens na te lopen en zich af te vragen wat anders had gekund c.q. gemoeten. Verder zijn relevant de gronden c.q. de motivering op basis waarvan men ongelijk heeft gekregen. Zijn die aan te tasten? Het formuleren van grieven en het opzetten van de memorie van grieven c.q. van antwoord komt aan de orde. Tevens de vraag of incidenteel appel moet/kan worden ingesteld en wat hiervan de voor- en nadelen kunnen zijn. Onderwerpen als de twee conclusie-regel, eiswijziging in appel, devolutieve werking, bewijsaanbod in appel passeren eveneens de revue. Waar pleiten in appel bijna niet kan worden geweigerd, moet men ook met een pleidooi rekening houden. Wat daar aan de orde te stellen en hoe te handelen als de wederpartij buiten de scope van aanvankelijk geformuleerde grieven of verweren gaat?
Docent : Mr. J.W. (Hans) Westenberg
Mr. Westenberg studeerde rechten (privaatrecht) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij volgde de raio-opleiding en was tot najaar 2009 werkzaam als rechter (coördinerend vicepresident) bij de rechtelijke macht in Den Haag, na eerder ook in Alkmaar, Arnhem en Haarlem gewerkt te hebben. In de periode 2000 – 2007 gaf hij leiding aan de zogeheten Vliegende Brigade, een landelijk werkende organisatie die achterstanden in het wijzen van civiele uitspraken hielp wegwerken.
Mr. Westenberg gaf en geeft vanaf ongeveer 1988 cursussen op civielrechtelijk en procesrechtelijk gebied, onder meer voor Kluwer, Sdu, Kerckebosch, Academie voor de Rechtspraktijk en VSO. In de periode 1988 – 2009 was hij tevens docent bij de Stichting Studiecentrum Rechtspleging, waar hij cursussen op het gebied van procesrecht, bewijsrecht en onderdelen van het civiele recht verzorgde.
Thans is mr. Westenberg werkzaam als juridisch adviseur bij Antacc Management B.V. Hij adviseert in juridische kwesties vooral op gebied van de algemene rechtspraktijk en het procesrecht. In complexe zaken fungeert hij ook als sparring partner of ghost writer voor advocaten.
Mr. Westenberg publiceerde o.a. in het JBPr en BER en is daarnaast bewerker van een groot aantal artikelen in het Sdu Commentaar Burgerlijk Procesrecht.
Docent : Mr. H.A. (Toon) Stein
Mr. H.A. (Toon) Stein (1957) is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en sedert 1985 advocaat, oorspronkelijk in Friesland en sinds 1996 in Breda.
Mr. Toon Stein heeft een grote expertise op het gebied van het burgerlijk procesrecht en het beslag- en executierecht. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het algemene verbintenissenrecht, contractenrecht en burgerlijk procesrecht.
Naast de reguliere advocatenpraktijk is hij als gastdocent verbonden geweest aan de Universiteit Leiden en is hij docent voor een groot aantal onderwijsinstellen, waaronder het CPO van de Radboud Universiteit Nijmegen (tot 2015), SDU Opleidingen en Law at Work. Bovendien publiceert hij boeken en artikelen op het gebied van voornamelijk het burgerlijk procesrecht, beslag- en executierecht en het contractenrecht en levert hij bijdragen aan SDU, Commentaar Burgerlijk Procesrecht en Kluwer, Groene Serie, Vermogensrecht.
Programma
Tijd: 16.30 – 20.00 uur inclusief een half uur pauze. Afsluiting met een borrel en broodjes.
Locatie
Het Theater bij Gimbrère Advocaten
Baronielaan 1, Breda
Aanmelden
Het cursusgeld bedraagt per persoon € 180,- excl. btw
U kunt zich via onderstaande aanmeldknop aanmelden.
Indien u zich voor alle 11 de cursusdagen wilt aanmelden, bedragen de kosten € 1000,-.