Heeft u samen de wil om er uit te komen? Dan is mediation een effectief middel bij conflicten gebleken. Zeker in de familiesfeer, denkt u daarbij aan (echt)scheiding, alimentatie, omgang, verdelingen etc.
Mediation vergt vertrouwen en vertrouwen ontbreekt vaak in tijden van een scheiding. Er moet veel geregeld worden, er is chaos, het respect is weg en ondertussen zijn er misschien ook nog kinderen. Een ervaren mediator tevens scheidingsspecialist helpt graag om het vertrouwen en overleg te herstellen, zodat u samen de juiste keuzes maakt! Keuzes die u begrijpt en waar u beiden achter staat, zeker wanneer er nog (jonge) kinderen zijn. Alles wordt immers anders, wat met de woning, hoe met de kinderen, wie betaalt welke kosten? De emoties lopen op. Hoe nu samen een oplossing bedenken en toch rekening houden met elkaars belangen en die van de kinderen? Praktische oplossingen, toegepast op jullie situatie. Geen juridische oplossing via de rechter. In dat geval is mediation zeker een goede optie, ook qua kosten. De mediator/scheidingsspecialist heeft de juridische en fiscale kennis om u te begeleiden maar ook de vaardigheid om het vertrouwen en de communicatie te herstellen. Verder is het welkom wanneer hij of zij beschikt over ruime levenservaring en goed kan relativeren. Dan is het echt een sterke combinatie! Alle actie en informatie is transparant, u begrijpt langzaam waarom de ander zo handelt.
Bij mediation komt u altijd samen. Overleg dus eerst of uw partner dit ook wil. U moet allebei wel de echt de wil hebben om er uit te komen. De belangen voor de toekomst zijn groot zeker wanneer er nog (jonge) kinderen zijn, u blijft tenslotte altijd ouder! Zeker voor de kinderen is het belangrijk dat u samen over en weer het respect te bewaart. Vaak herstelt het proces van mediation het vertrouwen. Er kunnen weer afspraken worden gemaakt. Indien een scheiding onvermijdelijk is het raadzaam om snel informatie in te winnen te communicatie intact te houden, dat voorkomt veel emotie en problemen. Onwetendheid kan zomaar tot escalatie leiden.
Hoe werkt mediation?
Na kennismaking vinden gesprekken plaats, altijd met u samen. Daarin wordt eerst onderzocht welke belangen er zijn, of en hoe er afspraken gemaakt kunnen worden maar ook waarom er wordt gescheiden. De mediator is neutraal, met respect kan alles gezegd worden en dit blijft binnenskamers. Verder wordt onderzocht waarom een bepaald standpunt wordt ingenomen, hoe het met de emoties is gesteld, hoe de scheidingsmelding is gedaan naar elkaar en/of naar de kinderen, wat haast heeft, wat wel of niet bekend is etc. Let wel deze gesprekken zijn voor ieder stel anders. De wijze waarop deze melding gedaan wordt is belangrijk en ook “oud zeer” moet worden besproken omdat dit vrijwel altijd terugkomt. En dan is het lastig om nog constructieve afspraken te maken. Vaak is de een in emotioneel opzicht veel verder dan de ander, ook dit gegeven krijgt zeker aandacht. Kort gezegd is ervaring bij dit proces van grote waarde. Ondertussen wordt u verzocht om zelf allerlei informatie te verzamelen. Zodra partijen ‘bewust’ constructief zijn, worden de voorstellen (over en weer) onderzocht en bekeken hoe deze kunnen worden opgenomen in een convenant.
Alhoewel de mediator in de basis geen mening heeft, adviseert de scheidingsspecialist wel over de mogelijkheden en de gevolgen van (afwijkende) afspraken. Alles wordt steeds bevestigd en gaat in cc. naar elkaar. Men mag niet dwalen in zijn of haar keuzes, uitgangspunt daarbij is dat ieder beseft wat hij of zij doet en dus niet dwaalt in zijn of haar keuzes. Te allen tijde moet voorkomen worden dat “ als ik dat geweten had, had ik het nooit gedaan …”. Op die manier zijn afspraken duurzaam en geschiedt de scheiding met respect naar elkaar (en de kinderen). Meestal zijn er meerdere gesprekken nodig, afhankelijk van hoe ver u van elkaar af staat. De kosten worden in principe gedeeld, dat is goedkoper dan ieder een eigen advocaat. Kortom een optie die bewezen werkt en op z’n minst het proberen waard is. Maar nogmaals men moet oprecht de instelling hebben om het samen op te lossen en daarover te onderhandelen.
Heeft u vragen over mediation of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op.