Het verhuren en kunnen huren van kamers of appartementen klinkt als een goed idee, maar wonen in een stad waar alleen nog maar toeristen wonen klinkt vervolgens minder aantrekkelijk. Onder andere de enorm populaire AirBnB kan het in de toekomst lastig gaan krijgen, nu er een wetsvoorstel klaar ligt om het toeristische verhuur van woningen aan te pakken.
Het wetsvoorstel ‘Wet toeristische verhuur van woonruimte’ wil instrumenten aan gemeenten geven, waarmee onderhuur van sociale woningen wordt voorkomen en de woningen beschikbaar blijven voor mensen die de woning echt nodig hebben.
De drie maatregelen die het wetsvoorstel bevat, betreffen de registratieplicht, de meldplicht en de vergunningsplicht.
Met de registratieplicht wordt geregeld dat gemeenten verhuurders die hun woning aan toeristen verhuren, kan verplichten om een registratienummer aan te vragen. Dit nummer moet de verhuurder vermelden bij elke advertentie op platforms zoals AirBnB, Booking.com en Expedia. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen en personen die verhuren aan toeristen.
De gemeenteraad kan met dit wetsvoorstel bepalen dat een woonruimte een maximaal aantal nachten per jaar toeristisch verhuurd mag worden om de druk op de woningmarkt te verminderen en de leefbaarheid te bevorderen.
Daarnaast kunnen gemeenten in uitzonderlijke situaties een vergunningsplicht invoeren waarbij het niet is uitgesloten dat er een beperking kan zijn op de afgifte daarvan. Deze vergunningsplicht kan alleen worden ingevoerd wanneer een registratieplicht geldt.
De illegale verhuur van sociale huurwoning wordt in het wetsvoorstel ook flink aangepakt. De boete op woonfraude wordt namelijk verviervoudigd, waardoor de maximale boete straks €83.000 bedraagt.
Of dit wetsvoorstel daadwerkelijk ingevoerd gaat worden, is nog de vraag. De Raad van State heeft in ieder geval een positief advies afgegeven waardoor het wetsvoorstel klaar is voor de behandeling in de tweede kamer.