Zoals het er nu naar uit ziet zal een groot deel van de Nederlandse bevolking deze zomer worden gevaccineerd tegen Covid-19. Maar wat houdt dit precies in als u gewoon moet werken?
De AVG
Het zal iedereen bekend zijn dat een werkgever op grond van de AVG niet om medische gegevens mag vragen aan zijn werknemers. Maar hoe zit dat in het geval van een Covid-19 vaccinatie? Een inenting wordt gezien als een medisch gegeven. Deze informatie wordt gezien als een bijzonder persoonsgegeven in het kader van de AVG. Op grond van de AVG is het een werkgever dan ook niet toegestaan aan zijn werknemers te vragen of zij zijn ingeënt. Een werknemer kan evenmin door zijn werkgever verplicht worden een dergelijke vaccinatie te zetten. Dit valt allemaal onder het recht op privacy en het recht op de lichamelijke integriteit.
Kan een werknemer zijn werkzaamheden niet meer op een veilige manier uitvoeren vanwege het niet vaccineren? Dan kan een werkgever besluiten de betreffende werknemer ander werk aan te bieden. Wil een werkgever daartoe over gaan, dan moet aangetoond worden dat de veiligheid/gezondheid van derden in gevaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval als een werknemer niet is ingeënt. Maar zijn werkzaamheden wel in nauw contact met collega’s of klanten verricht. Het lastige is natuurlijk, dat een werknemer niet verplicht is te melden dat hij niet is ingeënt en de werkgever mag er ook niet om vragen. De werkgever moet er dus feitelijk bij toeval achter komen dat een werknemer niet is ingeënt wil deze tot actie overgaan.
Vaccinatie weigeren
En wat als een werknemer de vaccinatie weigert, maar toch Corona krijgt? Zoals hiervoor aangegeven heeft iedereen het recht om zelf te bepalen of er een inenting wordt gezet. Dit brengt mee dat een werknemer niet verwijtbaar heeft gehandeld door een vaccinatie te weigeren. Een werkgever zal in het geval van een corona besmetting het loon van de werknemer dus gewoon door moeten betalen.
Hoewel de vaccinatie dus niet verplicht is, zal een werkgever wel zijn medewerking moeten verlenen als een werknemer de vaccinatie wil laten zetten. Het uitgangspunt is uiteraard dat een werknemer dit buiten werktijd moet laten doen. Maar als dit niet mogelijk is dan kan de werknemer een beroep doen op calamiteiten- of kortverzuimverlof. Een werkgever mag een dergelijk bijzonder verlof niet weigeren.
Kort gezegd, werknemers beslissen zelf of zij een Covid-19 vaccinatie laten zetten. Voor werkgevers geldt dat zij de keuze van een werknemer moeten respecteren en daar hun medewerking aan moeten verlenen. Ook als zij het daar zelf niet mee eens zijn.
Heeft u meer vragen over arbeidsrecht of corona-gerelateerde vragen? Neemt u dan gerust contact op met een van onze specialisten.