Letselschade in Spanje
Heeft u in Spanje letsel opgelopen door handelen of nalaten van derden? Dan is het van belang dat u zo snel mogelijk deskundige rechtsbijstand zoekt. Gimbrère Advocaten biedt u deze juridische hulp. Letselschade kan op verschillende manieren ontstaan. Door een verkeersongeval of doordat u uitglijdt over de zwembadtegels van uw hotel bijvoorbeeld. Of dat u ergens een legionellabesmetting oploopt door nalatig medisch handelen van een Spaanse kliniek.
Procedure letselschade in Spanje
Wat moet u doen wanneer u letselschade in Spanje heeft opgelopen? In Spanje is er bij letselschade sprake van inversie (omkering) van de bewijslast. U bent dus niet zelf aansprakelijk voor het letsel dat u oploopt. De bedrijfsleider van de winkel of de zwembadexploitant kan echter ook proberen aan te tonen dat u degene was die onvoorzichtig was. Of een waarschuwing negeerde. Eventueel kan hij zich beroepen op overmacht. De vergoeding voor letselschade in Spanje stelt men jaarlijks vast op basis van een tabel (Baremo). Bij overlijden, blijvend lichamelijk letsel en tijdelijke ongeschiktheid gelden er vaste vergoedingen, inclusief smartengeld. Maximale vergoedingen waarbij men kijkt naar de economische, persoonlijke en familieomstandigheden van het slachtoffer. De familie van de overledene ontvangt daarnaast een overlijdensschade.
Berekenen schadevergoeding
Om het juiste schadevergoedingsbedrag te kunnen berekenen is het belangrijk dat er sprake is van een medische eindtoestand. U moet hiervoor alle medische documenten en overleggen. De forensisch arts van de rechtbank (strafprocedure) of een door ons ingeschakelde medisch deskundige (civiele procedure) maakt vervolgens een rapport op. Getuigenverklaringen en een eventueel proces-verbaal zijn ook belangrijk. De materiële kosten (medische en overige) kunnen we meenemen in de schadeclaim. De Spaanse wetgeving hanteert korte verjaringstermijnen m.b.t. schadeclaims. Houd u er rekening mee dat de rechtsgang in Spanje langzaam, formeel en weinig praktisch is.
Schadeclaim na letselschade
Een schadeclaim kan via strafrechtelijke, civielrechtelijke of bestuursrechtelijke weg worden ingediend. De verschillen zitten hem vooral in de lengte van de termijn:
- Strafrechtelijk: binnen 6 maanden indienen, te rekenen vanaf het schade toebrengende feit.
- Civielrechtelijk: binnen 1 jaar indienen, te rekenen vanaf het schade toebrengende feit.
- Bestuursrechtelijk: binnen 1 jaar indienen, te rekenen vanaf het schade toebrengende feit.
Met een buitengerechtelijke aansprakelijkheidsstellingsbrief (‘burofax’) aan de aansprakelijke persoon en diens verzekeraar kan de termijn gestuit worden. Wij zullen altijd proberen tot een schikking te komen. Lukt dat niet, dan dienen wij de betreffende dagvaarding in bij de rechtbank.
Verkeersongeval in Spanje
Als u in Spanje betrokken raakt bij een verkeersongeval dan gaat de procedure anders dan u in Nederland gewend bent. Er geldt in Spanje namelijk een korte verjaringstermijn van 1 jaar. Vergelijk dit met Nederland: daar heeft een slachtoffer als gevolg van een verkeersongeval 3 jaar op grond van de WAM (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) en 5 jaar op grond van het Burgerlijk wetboek.
Binnen dit eerste jaar moet er in Spanje dus iemand aansprakelijk worden gesteld. In het eerste half jaar wordt er een politierapport opgesteld. In Spanje maakt men veelal gebruik van een strafaanklacht. Deze vervalt echter al na 6 maanden, gerekend vanaf de datum van het ongeval. Zeer snel handelen is dus belangrijk.
U moet er ook rekening mee houden dat een notariële akte soms noodzakelijk is. Men zoekt een notaris in de buurt van het slachtoffer die met het slachtoffer de volmacht kan legaliseren. Ook hierin zit vaak veel tijd (rekening houdend met het feit dat er ook nog vertalingen nodig zijn). Onze advocaten kennen de Spaanse wet goed en weten snel te handelen. Hiermee verhalen we 90% van alle letselgevallen.